Meer blauwoogmaki’s mede dankzij inzet Apenheul
Medewerkers van Apenheul hebben op Madagaskar een cheque van € 35.800,- overhandigd aan natuurbeschermingsorganisatie AEECL. Samen met AEECL (een overkoepelende organisatie van Europese dierentuinen) zet het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF) zich al 20 jaar in voor de bescherming van de ernstig bedreigde blauwoogmaki. En met succes. Het lijkt erop dat het aantal blauwoogmaki’s is toegenomen.
Top 25 meest bedreigde primaten
Blauwoogmaki’s staan in de top 25 van meest bedreigde primaten ter wereld. 80% van hun oorspronkelijke leefgebied is al verdwenen door boskap. En er wordt op de soort gejaagd. Zonder hulp zullen blauwoogmaki’s over 10 jaar uitgestorven zijn. Ook in dierentuinen zijn blauwoogmaki’s schaars. In Europese dierentuinen leven er zo’n 20, waarvan 3 in Apenheul.
Natuurbescherming succesvol
De resultaten van het natuurbehoudproject op Madagaskar zijn hoopgevend. Exacte aantallen zijn niet bekend, maar door alle activiteiten van dit project is het aantal blauwoogmaki’s de afgelopen tien jaar gegroeid van zo’n 1.000 naar volgens schatting 2.000 tot 6.000 dieren. Het ANF zal in 2017 een onderzoeker naar het gebied sturen om het aantal blauwoogmaki’s in kaart te brengen.
€ 35.800,- voor blauwoogmaki’s
Met het gedoneerde bedrag van het ANF zal AEECL het leefgebied van de blauwoogmaki kunnen blijven beschermen. AEECL leert lokale boeren duurzamer met grond om te gaan, zodat bossen niet langer gekapt hoeven te worden. Bovendien wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd door lokale mensen op te leiden tot leerkracht of ranger. En er wordt onderzoek gedaan om het leefgebied, de leefwijze en de bedreigingen van de blauwoogmaki’s in kaart te brengen, zodat ze beter beschermd kunnen worden.
Met Apenheul naar Madagaskar
Ecotoerisme kan ook bijdragen aan natuurbescherming. De lokale bevolking heeft een extra bron van inkomsten en hoeft geen bos te kappen of op dieren te jagen. In samenwerking met Nederlandse reisorganisatie Matoke Tours organiseert Apenheul vanaf 2017 unieke ecoreizen naar het gebied. Een bezoek aan de blauwoogmaki’s en het project horen hier natuurlijk bij. Voor geïnteresseerden houdt Apenheul een informatiemiddag op zondag 2 oktober.
Donaties blijven noodzakelijk
Voor de voortzetting van het project blijft geld hard nodig. Het ANF zal zich daarom blijven inzetten om ook de komende jaren donaties te kunnen doen aan dit project. Geïnteresseerden kunnen helpen door hun donatie over te maken naar het ANF of deel te nemen aan één van de ecoreizen. Meer informatie hierover en over de informatiemiddag op 2 oktober staat op www.apenheul.nl/blauwoogmaki.