Eindelijk was het vandaag zover! De vijf Afrikaanse wilde honden die sinds begin juli in Zoo Parc Overloon leven, mochten vandaag voor het eerst hun buitenverblijf verkennen. Nadat de schuif naar het buitenverblijf werd geopend, stapte na enige aarzeling de eerste wilde hond naar buiten waarna de rest snel volgde. Vol enthousiasme werd het nieuwe verblijf door de vijf broers verkend: alles werd besnuffeld, bekeken en onderzocht. Het vijftal is al helemaal op hun gemak en zijn door de bezoekers goed te bewonderen.
De vijf Afrikaanse wilde honden hebben de eerste weken in Zoo Parc Overloon achter de schermen doorgebracht om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Het naar buiten laten van de wilde honden was een spannende aangelegenheid, zowel voor de dieren als voor de dierverzorging. Hoe vinden de dieren het verblijf, hoe reageren ze op hun omgeving en op de mensen en gaat het met de dieren onderling ook goed?
De honden met het imago van wrede en sluwe jagers, zijn in werkelijkheid zeer intelligente en sociale dieren met bovendien een bijzonder imposante uitstraling. Binnen een groep heerst een duidelijke rangorde en ook in Zoo Parc Overloon is dat het geval. Tijdens de korte tijd achter de schermen hebben de dieren dicht bij elkaar in de buurt gelegen. Nu de dieren een ruim buitenverblijf tot hun beschikking hebben, wordt ook de rangorde binnen de groep opnieuw vastgesteld. Ondergeschikte dieren mogen niet meer zo dicht in de buurt van de roedelleider liggen en laten met behulp van ondergeschikt gedrag zien dat ze de leider respecteren. Het gaat erg goed met het vijftal dus we kunnen spreken van een zeer geslaagde introductie in het nieuwe verblijf.
Wilde honden komen voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Ooit kwamen hier grote roedels voor van soms wel enkele honderden honden. Tegenwoordig zijn de Afrikaanse wilde honden ernstig bedreigd en bestaan de roedels uit 2 tot 30 dieren. De vijf mannetjes in Zoo Parc Overloon zijn afkomstig uit dezelfde roedel en vormen een hechte groep.
De Afrikaanse wilde hond is een carnivoor en een zeer efficiënte jager. Een jacht wordt met de hele roedel georganiseerd, waarbij ze goed op elkaar zijn ingespeeld. Iedere roedel heeft eigen voorkeuren en tradities wat betreft de jacht; sommige zijn gespecialiseerd in de jacht op struisvogels, andere jagen juist meer op zebra’s. Een jacht begint ’s ochtends vaak met een ontmoetingsceremonie; de honden likken elkaars gezicht, zakken door hun voorpoten alsof ze aan het bedelen zijn en ze rennen langs elkaar. Het lijkt een soort teambuilding te zijn.
De wetenschappelijke naam van de Afrikaanse wilde hond is Lycaon pictus, oftewel ‘geschilderde wolf’. Deze naam is gebaseerd op de zwart, wit en gele vacht die op het dier geschilderd lijkt te zijn. Ieder dier heeft een uniek vlekkenpatroon, waaraan ze elkaar kunnen herkennen. Hoewel de vacht van ieder dier andere vlekken vertoont, zijn bepaalde kenmerken hetzelfde. Zo hebben alle wilde honden een zwarte streep op het voorhoofd, een zwarte snuit en een witte staartpunt.